Sunday, November 15, 2009

Sitronkylling med safranris og sellerirot

Å, faen. Etter flere søndager med bakeforsøk under pari (3 forskjellige gulrotkaker, 1 sjokoladekake med banan, ingen til stående applaus) skrek min nedkjørte selvtillit etter en boost.

Til helvete med oppskrifter. De kommer gjerne med et ønske om et spesielt resultat. Det beste med å koke på slump er å ikke vite. Det kan gå til helvete, eller det kan ikke. Hurra. Slik gikk det for seg.

OPPSKRIFT PÅ SITRONKYLLING

MARINADE
Vann
Sitroner
Halv vaniljestang uten frø
1/2 ts safran

= Kok opp vann og halve sitroner og en halv vanilljestang, la trekke på lav varme i en halvtime, reduser til halvparten, avkjøl.

KYLLING
1 stk surret kyllingstek fra Stange
1 halv sellerirot i terninger
4 fedd hvitløk med skall
Sitronene fra marinaden
1/2 ts timian
1/2 ts rosmarin
1/2 ts oregano
1/2 ts basilikum
Olje
Smør

= Legg kyllingen i marinaden over natten. Ta ut, tørk av og la ligge i romtemperatur i en halv time. Varm olje, fres hvitløksfeddene sakte og tilsett urtene, la trekker over middels varme i noen minutter. Ha i kyllingen, og brun lett på alle sider. Ha i selleriot og smør, sett på lokk og la surre i et par minutter. Hell alt over i en ildfast form, press sitronkjøtt fra marinadesitronene over, legg disse også oppi, og stek på 75 grader til kyllingkjøttet holder 65 grader.

SAFRANRIS
2 ss olje
1 ss smør
1/2 ts safran
Salt
Pepper
3 dl ferdigkokt ris

= Varm oljen over middels varme, ha i safranen og la surre et minutt. Tilsett risen og smøret, skru ned varmen og sett på lokket, ha surre i noen minutter. Smak til med salt og pepper

SERVERES SLIK:
= Ta ut kyllingen, la den hvile i 15 minutter, og skjær den så i større stykker. Bland kjøttet og selleriroten sammen med risen og server. Legg gjerne sitronene på toppen.

VELLYKKETHETSBAROMETER:
Som sagt: Åh, faen. Denne maten blir neppe kåret til Miss Universe sånn rent utseendemessig. Men, den reddet i allefall min regntunge novembersøndag. Og det til de grader.
Jeg elsker å ta det på slumpen. Særlig når det virker. Og for å si det sånn: Det gjør det ikke alltid.


2 comments:

Hildus said...

høres digg ut. Jeg som trodde kyling var fullstendig irrelevant. Vil gjerne smake en gang..

Linda Joachime said...

Jeg elsker deg fordi du faktisk har tenkt ut påstander som at "Kylling er irrelevant". No, really. I do.

Forøvrig lager jeg denne til deg når som helst. Men liker du det, og redefinerer ditt syn på kylling, er det ikke min fortjeneste: Men den økologiske. Industrikylling = ulykkelig kylling = ulykkelig blir den som spiser den.